Η μπύρα έχει δικαίως χαρακτηριστεί «υγρό ψωμί». Όπως και το ψωμί έτσι και η μπύρα φτιάχνεται κυρίως από δημητριακά (βύνη), πολύ λίγα αρωματικά (συνήθως λυκίσκος), ελάχιστη μαγιά, και νερό.
Blog
Lager στα Γερμανικά σημαίνει αποθήκευση. Οι ζυθοποιοί της Νότιας Γερμανίας πρώτοι ανακάλυψαν και δούλεψαν με μαγιές lager από την οικογένεια μαγιάς «ζαχαρομύκητας pastoranius». Σύντομα ανακάλυψαν ότι αυτές οι μαγιές δρουν πιο αργά αλλά και πιο ολοκληρωμένα, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, και ζυμώνουν στον πυθμένα. Χρειαζόταν λοιπόν να αποθηκεύσουν (lager) την μπύρα για να ζυμώσει και να ωριμάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε δροσερά μέρη όπως σπηλιές και υπόγεια. Με την ανακάλυψη της βιομηχανικής ψύξης οι μπύρες αυτές απογειώθηκαν.