Blog

Ποιοτική μπύρα = Ποιοτική βύνη

Ποιοτική μπύρα = Ποιοτική βύνη

Η μπύρα έχει δικαίως χαρακτηριστεί «υγρό ψωμί». Όπως και το ψωμί έτσι και η μπύρα φτιάχνεται κυρίως από δημητριακά (βύνη), πολύ λίγα αρωματικά (συνήθως λυκίσκος), ελάχιστη μαγιά, και νερό.

Craft Smoked Beer: Η γοητεία της καπνιστής μπύρας

Craft Smoked Beer: Η γοητεία της καπνιστής μπύρας

«Επειδή κάποτε όλες οι μπύρες ήταν σε κάποιο βαθμό καπνιστές…»

Michael James Jackson, English beer expert, writer, and journalist, 1942-2007.

Άριστες πρώτες ύλες για άριστη μπύρα

Άριστες πρώτες ύλες για άριστη μπύρα

Όπως και στην μαγειρική έτσι και στην ζυθοποίηση η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος δεν εξαρτάται μόνο από τον τρόπο παρασκευής, αλλά σε μεγάλο βαθμό, και από την ποιότητα και την ποικιλία των πρώτων υλών. 

Craft Dry Pale: Η αποθέωση του λυκίσκου

Craft Dry Pale: Η αποθέωση του λυκίσκου

Humulus lupulus, ήτοι λυκίσκος στα Ελληνικά, είναι το αναρριχητικό, πολυετές και συγγενικό της κάνναβης φυτό που βάζει την μαγεία στην μπύρα.

Μπύρα Pilsner: Γεννήθηκε στη Βοημία, αγαπήθηκε παντού!

Μπύρα Pilsner: Γεννήθηκε στη Βοημία, αγαπήθηκε παντού!

Η 5η Οκτωβρίου 1842 είναι μία ιστορική ημερομηνία για την ζυθοποιία καθώς είναι η μέρα που η πρώτη μπύρα Pilsner είδε το φως της μέρας στο Pilsen (Plzen) της Βοημίας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ο κόσμος της Lager και η Craft Lager

Ο κόσμος της Lager και η Craft Lager

Lager στα Γερμανικά σημαίνει αποθήκευση. Οι ζυθοποιοί της Νότιας Γερμανίας πρώτοι ανακάλυψαν και δούλεψαν με μαγιές lager από την οικογένεια μαγιάς «ζαχαρομύκητας pastoranius». Σύντομα ανακάλυψαν ότι αυτές οι μαγιές δρουν πιο αργά αλλά και πιο ολοκληρωμένα, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, και ζυμώνουν στον πυθμένα. Χρειαζόταν λοιπόν να αποθηκεύσουν (lager) την μπύρα για να ζυμώσει και να ωριμάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε δροσερά μέρη όπως σπηλιές και υπόγεια. Με την ανακάλυψη της βιομηχανικής ψύξης οι μπύρες αυτές απογειώθηκαν.