Craft Dry Pale: Η αποθέωση του λυκίσκου

Humulus lupulus, ήτοι λυκίσκος στα Ελληνικά, είναι το αναρριχητικό, πολυετές και συγγενικό της κάνναβης φυτό που βάζει την μαγεία στην μπύρα.

Ο λυκίσκος (ονομάστηκε έτσι επειδή εκτοπίζει ως λύκος τα διπλανά φυτά) ήταν γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων ως ένα ευεργετικό για την υγεία αρωματικό φυτό.  Οι πρώτοι ζυθοποιοί γοητεύτηκαν από τις αρωματικές αλλά και φυσικές αντιβακτηριδιακές ικανότητες του λυκίσκου και τον χρησιμοποίησαν από νωρίς στην ζυθοποίηση.  Οι γνωστές μπύρες India Pale Ale (IPA) έχουν τις ρίζες τους σε πλούσιες σε λυκίσκο μπύρες που συντηρούνταν φυσικά χάρις στον μπόλικο λυκίσκο στο θαλάσσιο ταξίδι από την Μεγάλη Βρετανία μέχρι τις αποικίες του Ινδικού Ωκεανού. Οι ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες του λυκίσκου τεκμηριώθηκαν αργότερα επιστημονικά με την ανίχνευση φλαβονοειδών ουσιών οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, και την ανίχνευση της ουσίας ξανθοχουμόλη στον λυκίσκο με αποδεδειγμένη αντιαρτηριοσκληρωτική και αντικαρκινική δράση.

Αρώματα κίτρου, ανθέων, εσπεριδοειδών, συναρπαστική πικράδα, και φυσικές συντηρητικές ιδιότητες έκαναν τον λυκίσκο από νωρίς αναπόσπαστο κομμάτι της ζυθοποιίας.  Η πρώτη οργανωμένη καλλιέργεια λυκίσκου καταγράφεται από το 736 μ. Χ. στην περιοχή Hallertau της Γερμανίας που ακόμα και σήμερα παράγει κορυφαίους λυκίσκους. Ο περίφημος Βαυαρικός νόμος καθαρότητας της μπύρας Reinheitsgebot προέβλεπε ότι η μπύρα μπορεί να φτιάχνεται αυστηρά και μόνο από βύνη, λυκίσκο, μαγιά, και νερό.  Η χρήση του λυκίσκου επεκτάθηκε το 1400 στην Αγγλία και σταδιακά σε ολόκληρο τον κόσμο της ζυθοποιίας.

Οι ζυθοποιοί ανά τον κόσμο πειραματίστηκαν και ανακάλυψαν νωρίς τις εκπληκτικές ιδιότητες του λυκίσκου.  Ο λυκίσκος μπαίνει στην μπύρα σε ποσοστό μόλις ένα τοις χιλίοις (περίπου ένα κιλό ανά τόνο) και αλλάζει όλο το γευστικό και αρωματικό προφίλ της κάθε μπύρας.  Νέες καλλιέργειες και νέες διασταυρώσεις δίνουν απεριόριστες δυνατότητες στην ζυθοποιία, και ειδικά στην μικροζυθοποιία που δεν παύει ποτέ να πειραματίζεται με νέες πρώτες ύλες και νέες συνθέσεις.

Η σύγχρονη μικροζυθοποιία ξεκίνησε στις Δυτικές ακτές των ΗΠΑ και επεκτάθηκε παντού.  Η Anchor Brewing Company μετά την εξαγορά της το 1956 από τον πρωτεργάτη Fritz Maytag, η New Albion το 1976 και η Sierra Nevada το 1979, όλες στην Βόρεια Καλιφόρνια, θεωρούνται οι πρώτες σύγχρονες μικροζυθοποιίες οι οποίες εμπνεύστηκαν μεν από την πλούσια, μακρόχρονη, κλασσική αλλά ολίγον στατική Ευρωπαϊκή παράδοση ζυθοποιίας αλλά άρχισαν να πειραματίζονται συστηματικά με νέες πρώτες ύλες και νέες συνταγές σε μικρές παρτίδες.  Εκείνη ακριβώς την περίοδο το Ερευνητικό Κέντρο του Αμερικάνικου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Agricultural Research Institute of the U.S. Department of Agriculture, USDA-ARS) είχε σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα διασταυρώσεων φυτών λυκίσκου με σκοπό την ανάπτυξη νέων ποικιλιών κατάλληλων για κλιματολογικές συνθήκες σε περιοχές των ΗΠΑ.  Αποτέλεσμα: Μία νέα σειρά εκπληκτικών υβριδίων λυκίσκου με αποκορύφωμα τον λυκίσκο Cascade.

Ο λυκίσκος Cascade, ένας λυκίσκος νέας εποχής και νέας γης, σημάδεψε την επανάσταση της αμερικάνικης και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας μικροζυθοποιίας όσο κανείς άλλος. Αποτελεί διασταύρωση αγγλικού λυκίσκου Fuggle από την περιοχή του Kent, με ρώσικο αρωματικό λυκίσκο Serebrianka. Το αποτέλεσμα ήταν ο λυκίσκος Cascade, ένας ευγενής αρωματικός λυκίσκος με εκπληκτικά αρώματα ανθέων και εσπεριδοειδών.  Το κρύο και υγρό κλίμα γύρω από το Seattle στην πολιτεία Washington απογείωσαν περαιτέρω τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του νέου υβριδίου που απέκτησε έτσι εντοπιότητα.  Οι πρώτοι μικροζυθοποιοί από την Βόρεια Καλιφόρνια και ειδικά η Sierra Nevada έσπευσαν να τον χρησιμοποιήσουν στις κορυφαίες μπύρες τους, όπως η ιστορική Sierra Nevada Pale Ale που κυκλοφορεί και γοητεύει μέχρι και σήμερα.  Η επανάσταση της μικροζυθοποιίας ξεκίνησε και αναπτύχθηκε ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ιδρυτές της Craft βρέθηκαν στην Καλιφόρνια την δεκαετία του 1980, γεύτηκαν την γευστική ανωτερότητα, είδαν τις αξίες της επανάστασης της μικροζυθοποιίας από κοντά, και εμπνεύστηκαν για να ιδρύσουν την Craft ως την πρώτη Μικροζυθοποιία στην Ελλάδα μερικά χρόνια αργότερα. Ο λυκίσκος Cascade που σηματοδότησε την επανάσταση ήταν και θα είναι στις καρδιές μας. Τον έχουμε χρησιμοποιήσει παράλληλα με άλλους λυκίσκους σε αρκετές μπύρες στο παρελθόν όπως στην πρώτη μας Craft Pale Ale από το 1997 και στην Craft Red Ale το 1998, αλλά η νέα μας μπύρα Craft Dry Pale που κυκλοφορήσαμε για πρώτη φορά το 2019 σχεδιάστηκε με απόλυτη βάση τον λυκίσκο Cascade που φέρνουμε από την πολιτεία Washington των ΗΠΑ. Το σώμα της μπύρας έχει κρατηθεί σκόπιμα χαμηλό για να βγει ξεκάθαρα η προσωπικότητα και τα αρώματα του λυκίσκου Cascade στο προσκήνιο.  Χρησιμοποιούμε την μέθοδο dry hopping προσθέτοντας λυκίσκο όχι μόνο στον βραστήρα αλλά και στα ζυμωτήρια, ώστε να πάρουμε ακόμα περισσότερα αρώματα χωρίς υπερβολή πικράδα.  Δεν φιλτράρουμε την μπύρα για ακόμα πιο έντονα αρώματα.

Η μπύρα Craft Dry Pale είναι μία ραψωδία του μαγικού συστατικού της μπύρας που λέγεται λυκίσκος.  Ακόμα πιο συγκεκριμένα όμως, βασίζεται στην κορυφαία ποικιλία λυκίσκου Cascade που συμβολίζει και σηματοδοτεί την επανάσταση της σύγχρονης παγκόσμιας μικροζυθοποιίας που ξεκίνησε από τις Δυτικές Ακτές των ΗΠΑ το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα για να εξαπλωθεί παγκόσμια λόγω γευστικής ανωτερότητας.  Αυτή την παγκόσμια παράδοση, την οποία είχαμε την τιμή να φέρουμε πρώτοι στην Ελλάδα, υπηρετούμε και τιμούμε.  Μια παράδοση βασισμένη στην ποιότητα, στην διαρκή καινοτομία, στην προσεκτική επιλογή κορυφαίων πρώτων υλών, και στον μόχθο και την φαντασία του ζυθοποιού.  Μία παράδοση που είναι εδώ για να μείνει, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, γιατί προσφέρει διαρκώς εξελισσόμενες, εξαιρετικής ποιότητας μπύρες στο καταναλωτικό κοινό.  Αυτές είναι οι ρίζες της σύγχρονης μικροζυθοποιίας που τιμούμε με την Craft Dry Pale, αυτές είναι οι αξίες της ποιότητας και της διαρκούς καινοτομίας που μας οδηγούν και μας εμπνέουν σήμερα και στο μέλλον.

Ακολουθήστε μας