Humulus lupulus, ήτοι λυκίσκος στα Ελληνικά, είναι το αναρριχητικό, πολυετές και συγγενικό της κάνναβης φυτό που βάζει την μαγεία στην μπύρα.
Blog
Lager στα Γερμανικά σημαίνει αποθήκευση. Οι ζυθοποιοί της Νότιας Γερμανίας πρώτοι ανακάλυψαν και δούλεψαν με μαγιές lager από την οικογένεια μαγιάς «ζαχαρομύκητας pastoranius». Σύντομα ανακάλυψαν ότι αυτές οι μαγιές δρουν πιο αργά αλλά και πιο ολοκληρωμένα, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, και ζυμώνουν στον πυθμένα. Χρειαζόταν λοιπόν να αποθηκεύσουν (lager) την μπύρα για να ζυμώσει και να ωριμάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε δροσερά μέρη όπως σπηλιές και υπόγεια. Με την ανακάλυψη της βιομηχανικής ψύξης οι μπύρες αυτές απογειώθηκαν.
Οι καταπληκτικές Weiss μπύρες που τα τελευταία χρόνια χαίρουν ευρείας αναγνώρισης και από το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό για την ιδιαίτερη και απολαυστική γεύση τους έχουν τις ρίζες τους στην Βαυαρία. Ονομάζονται Weiss (λευκή μπύρα) ή Weizenbier (σταρόμπυρα) ή Hefeweizen (σταρόμπυρα με μαγιά) καθότι παρασκευάζονται κατά τουλάχιστον 50% από βύνη σιταριού και σερβίρονται αυτούσιες και αφιλτράριστες με την μαγιά τους που δίνει μία νεφελώδη υπόλευκη χρωματική παλέτα και υφή.