Small is beautiful: Γιατί η μπύρα μικροζυθοποιίας είναι καλύτερη από την μαζική

Όλοι μας έχουμε βρει τον αγαπημένο μας φούρνο απ’ όπου αγοράζουμε ωραίο φρέσκο μυρωδάτο και εύγεστο ψωμί, χωριάτικο, ολικής, πολύσπορο, με σίκαλη ή στην οποιαδήποτε αγαπημένη μας ποικιλία που είναι σαφώς ανώτερο από το τυποποιημένο ψωμί του τοστ. 

Οι περισσότεροι έχουμε αγαπήσει κρασιά συγκεκριμένων ποικιλιών από μικρά οινοποιεία που έχουν τα τελευταία χρόνια κατακλύσει την αγορά και δίνουν ασύγκριτα αρώματα και γεύσεις.  Από πού πηγάζει λοιπόν η ποιότητα της μικρής παραγωγής που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται δυναμικά και στην μπύρα;

Η μικρή παραγωγή στο ψωμί, στο κρασί, στη μπύρα δίνει την δυνατότητα παραγωγής διευρυμένης ποικιλίας σε μικρές παρτίδες ώστε ο καθένας να βρίσκει τον τύπο που αγαπάει. Με αυτό τον τρόπο διευρύνεται η ποικιλία και το προϊόν γίνεται πραγματικά πολυδιάστατο. Στην μπύρα για παράδειγμα έχουμε προχωρήσει από τις μαζικές ξανθιές lager που είχαν ιστορικά μονοπωλήσει την αγορά σε αναρίθμητες ποικιλίες μπύρας που η καθεμία βρίσκει το κοινό της. Lager, Pilsner, Weiss, Sour, Gueuze, Lambic, Bock, Red ale, Pale ale, IPA, NEIPA, Porter, Stout, Barley wine, Saison, Wit, Dunkel, Abbey, Extra special bitter, και οι αναρίθμητες υποπαραλλαγές τους… Η λίστα είναι κυριολεκτικά ατελείωτη!...

Η παραγωγή σε μικρές παρτίδες έχει ανώτερη φρεσκάδα και λιγότερη σταθεροποίηση με βαριά παστερίωση, ή συντηρητικά που αποστερούν τη γεύση καθώς η ποσότητα είναι μικρή, καταναλώνεται γρήγορα και ξαναφτιάχνεται.

Η μικρή παραγωγή είναι πολύ πιο ευέλικτη και ενθαρρύνει τον πειραματισμό με νέες καινοτόμες συνθέσεις πρώτων υλών.  Στην μπύρα ειδικά έχουμε μία πρωτοφανή ροή καινοτομίας σε ότι αφορά νέους λυκίσκους που εμφανίζονται κάθε χρόνο σαν αποτέλεσμα διασταυρώσεων παλιότερων φυτών με νέα ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά που εμπνέουν τους μικροζυθοποιούς να καινοτομούν συνεχώς.  Η καινοτομία είναι συνεχής και διαρκής σε ένα περιβάλλον δημιουργικής ζυθοποίησης που αγκαλιάζουν οι μικροί παραγωγοί ενώ δεν μπορούν να ακολουθήσουν οι μεγάλοι μαζικοί παραγωγοί οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε παλιές συνταγές.

Η μικρή παραγωγή στοχεύει πρωταρχικά στην ανώτερη ποιότητα και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει καλύτερα και ακριβότερα πρώτα υλικά και μεθόδους παραγωγής επειδή η παρτίδα και η συνεπαγόμενη οικονομική επιβάρυνση είναι μικρή ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί που παράγουν τεράστιες παρτίδες μετρούν τα κόστη ενδελεχώς σε επίπεδο εκατοστού του λεπτού και προφανέστατα συμβιβάζονται σε ποιοτικά ζητήματα χρησιμοποιώντας μαζικοποιημένες μεθόδους παραγωγής και διστάζοντας να επενδύσουν σε καλύτερες και ακριβότερες πρώτες ύλες.  Ο μικρός παραγωγός για να ανταγωνιστεί προτάσσει την ποιότητα και την διαφορετικότητα ενώ ο μεγάλος στοχεύει κυρίως στην συστηματική μείωση του κόστους και της τιμής πώλησης που είναι εφικτή λόγω οικονομιών μεγάλης κλίμακας παραγωγής και φιλοσοφίας μαζικής παραγωγής, αφήνοντας την γευστική ποιότητα σε δεύτερη μοίρα.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα όμως είναι το μεράκι του δημιουργού και η ψυχή του προϊόντος.  Στην μικρή παραγωγή η μπύρα είναι ένα έργο τέχνης, μία δημιουργική σύνθεση που προσυπογράφει ο ζυθοποιός ως αρχετυπικός δημιουργός. Εκεί βάζει όλη του τη μαεστρία, την τέχνη, την τεχνική, τη δημιουργία, την έκφραση, την προσωπικότητα, το μεράκι και μας καλεί να συμμετάσχουμε σε μία γιορτή των αισθήσεων και της δημιουργικής έκφρασης.  Στην μεγάλη παραγωγή το μεράκι χάνεται καθώς αναπόφευκτα αντικαθίσταται από έναν απρόσωπο έλεγχο διαδικασιών παραγωγής.    

Αυτοί είναι οι λόγοι που συνδέουν την γευστική ανωτερότητα του πολύσπορου ψωμιού από τον φούρνο της γειτονιάς, του εξαιρετικού μονοποικιλιακού κρασιού μικρής ετικέτας, της ιδιαίτερης μπύρας μικροζυθοποιίας με τα γεμιστά της γιαγιάς μας.  Αυτοί είναι οι λόγοι που θα μας κάνουν να επιλέξουμε σοφότερα, να επιλέξουμε προϊόντα με ψυχή, φτιαγμένα με μεράκι και προσωπικότητα, προϊόντα που θα μας απογειώσουν τις αισθήσεις και θα μας προσφέρουν στιγμές καθημερινής και ουσιαστικής απόλαυσης.  Αυτό το μανιφέστο έκφρασης, ποιότητας, δημιουργίας και καινοτομίας η Craft, ως η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιία, επέλεξε από την πρώτη στιγμή να υπηρετεί προσφέροντας προϊόντα με ψυχή και προσωπικότητα σε ανθρώπους που έχουν μάθει να εκτιμούν την ποιοτική διαφοροποίηση και την δημιουργική έκφραση σε κάθε πτυχή της ζωής τους

Ακολουθήστε μας