Craft: Ιστορική Αναδρομή 1997-2020

Τον Οκτώβριο του 1986, ο ιδρυτής της Craft Παύλος Εμμανουηλίδης πρωτοαντίκρισε μηχανήματα μικροζυθοποιίας στο Gorky’s Café and Brewery στο κεντρικό Λος Άντζελες, όπου είχε πάει για φαγητό με παρέα συμφοιτητών.

Τα μέσα της δεκαετίας του 1980 τον βρήκαν στην Καλιφόρνια όπου σπούδαζε για διδακτορικό  στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το χάλκινο ζυθοβραστήριο δέσποζε στον χώρο του μποέμικου εστιατορίου, και την ώρα του dinner ο ζυθοποιός έβραζε μία μαύρη Russian imperial stout και το μαγαζί μοσχομύριζε ζυθόβραση. Αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία χαράχτηκε στη μνήμη, και ήταν ίσως η πρώτη έμπνευση για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Ο Παύλος ήρθε σε επαφή με τους πρωτοπόρους της μικροζυθοποιίας στην California. Η μικροζυθοποιία στην μοντέρνα της εκδοχή ξεκίνησε από την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1970.  Πολλοί, σε αρκετές  περιπτώσεις  χομπίστες μικροζυθοποιοί, πήραν έμπνευση από την πιο κλασσική και μακραίωνη Ευρωπαϊκή παράδοση ζυθοποιίας αλλά άρχισαν να πειραματίζονται με πρώτες ύλες και συνταγές σε αντίθεση με την Ευρώπη.  Η Αμερική έχει παράδοση μικρής ιδιοπαραγωγής αλκοολούχων από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης.   Δεν είναι σπάνιο να δει κανείς νέους surfers να φτιάχνουν την δική τους μπύρα, που είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετική. Κάποιοι μεγάλωσαν και έκτισαν σοβαρές εταιρίες όπως η Anchor Steam και η Sierra Nevada στην Βόρεια Καλιφόρνια που έδειξαν τον δρόμο και μεγαλουργούν μέχρι και σήμερα.

Το κίνημα της μικροζυθοποιίας, βασισμένο σε διαχρονικές αξίες ποιότητας και καινοτομίας, διαδόθηκε σαν αργό τσουνάμι, αρχικά στην υπόλοιπη Αμερική, και σταδιακά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας στο προσκήνιο καταπληκτικές μπύρες. Στην Ελλάδα όμως η άνοιξη δεν είχε έρθει. Ο Παύλος δεν δίστασε να αφήσει την έδρα του Καθηγητή Στρατηγικού Μάνατζμεντ που κατείχε τότε στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο για να ξεκινήσει την επανάσταση της μικροζυθοποιίας στη χώρα μας.

Και εγένετω Craft, που στα Αγγλικά σημαίνει χειροποίητη ποιότητα. Η πρώτη κίνηση ήταν το άνοιγμα του πρώτου εστιατορίου-ζυθοποιείου στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου στις αρχές Σεπτεμβρίου 1997. Το χάλκινο ζυθοβραστήριο των 1500 λίτρων κατασκευασμένο από την Αμερικάνικη Bohemian Breweries παρήγαγε ποικιλία από εξαιρετικές μπύρες παρουσία των πελατών. Η επανάσταση ξεκίνησε! Η παραγωγή της μπύρας, από απόμακρες βιομηχανικές μονάδες μαζικής παραγωγής ήρθε κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού. Παράλληλα αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται κουλτούρα μπύρας και ζυθογνωσία. Νέοι τύποι μπύρας όπως Weiss, Pale Ale, Amber Ale, Red Ale, Stout, Smoked κλπ  παρήχθησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και αγαπήθηκαν από ένα κοινό που εκτίμησε αμέσως την ποιοτική διαφορά στη γεύση.

Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου οδήγησε και σε δεύτερο εστιατόριο-ζυθοποιείο σε ένα κτίριο 700 τ.μ. στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η παραγωγή της μπύρας φαινόταν από τους θαμώνες του μπαρ και του εστιατορίου, αλλά και από την πολύβουη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέσα από τις τεράστιες τζαμαρίες του καταπληκτικού μπλε κτιρίου του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη. Οι ειδικά επιλεγμένες γεύσεις του εστιατορίου, και το μοντέρνο μεταβιομηχανικό design απογείωναν την εμπειρία. Η επανάσταση προχωρούσε. Χιλιάδες Έλληνες ανακάλυπταν την πραγματική μπύρα σαν ένα πολυδιάστατο ποτό με γεμάτη γεύση, ποιότητα, και ποικιλία για όλα τα γούστα και όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Νοέμβριο του 2003 ξεκίνησε η λειτουργία της πρότυπης βιομηχανικής εγκατάστασης στην Παιανία με σκοπό αρχικά την διανομή εμβαρελωμένης μπύρας και σε άλλα εστιατόρια και μπαρ.  Τον Ιούνιο του 2008 το εργοστάσιο επεκτάθηκε και προστέθηκε υπερσύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης δυναμικότητας 6500 φιαλών/ώρα για ευρεία διανομή.  Η αγάπη και η προτίμηση του κόσμου οδηγούσαν τις εξελίξεις.

Πολλά νέα μικρά ζυθοποιεία εμπνεύστηκαν από την Craft και άρχισαν σιγά-σιγά να ανοίγουν. Σήμερα υπάρχουν σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας πάνω από 100 μικρά ζυθοποιεία, μετρώντας και τις νομαδικές ζυθοποιίες που παράγουν σε εγκαταστάσεις τρίτου. Νέοι τύποι μπύρας παρουσιάζονται συνεχώς. Σχολές ζυθοποιίας άνοιξαν ενώ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά εταιρίες που κατασκευάζουν μηχανήματα ή παράγουν πρώτες ύλες. Η ζυθογνωσία αναπτύσσεται γοργά και ο κλάδος έγινε πολυφωνικός και πολυδιάστατος , προσφέροντας ποικιλία και ποιότητα στους Έλληνες καταναλωτές. Η επανάσταση έγινε, πέτυχε, και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η Craft έβαλε το λιθαράκι της ξεκινώντας την επανάσταση και δίνοντας έμπνευση σε νεότερους. Ο κλάδος άλλαξε ανεπίστροφα, και η αλλαγή συνεχίζεται, οδηγώντας σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα γνώσης, ποιότητας, ποικιλίας, και πολυφωνικότητας.

Το 2019 η Craft ξεκίνησε και πάλι, σε στενή συνεργασία με την Foodrinco AE που έχει την αποκλειστική διανομή της, μετά από μία ολιγοετή απουσία από την αγορά. Πάντοτε πιστή στις αξίες της μικροζυθοποιίας, η πρώτη μικροζυθοποιία Craft συμμετέχει ως φυσικός ηγέτης στην δεύτερη αυτή, πιο ώριμη φάση της επανάστασης που στοχεύει πλέον στην περαιτέρω επέκταση της μικροζυθοποιίας.

Το μεράκι είναι προϋπόθεση αλλά από μόνο του δεν επαρκεί. Χρειάζεται αξιοπιστία, επιχειρηματική σκέψη, συνέπεια, γερές βάσεις, για να φτάσει η μικροζυθοποιία και στη χώρα μας σε ένα πιο ώριμο επίπεδο, και να καταφέρει επάξια να μεγαλώσει. Αυτός ο συνδυασμός βαθιάς γνώση της μπύρας αλλά και της σύγχρονης επιχείρησης θα είναι νικηφόρος στην δεύτερη, πιο ώριμη φάση της επανάστασης. Αυτή είναι η αξία που μπορεί να φέρει η Craft, πρωτοστατώντας και πάλι στις εξελίξεις, με βάση την πολύτιμη υπερεικοσαετή εμπειρία της.  Γιατί έτσι μόνο θα μπορέσει να νικήσει η ποιότητα. Έτσι μόνο θα καταφέρει να φτάσει ποιοτική μπύρα παντού, από το περίπτερο μέχρι το πολυτελές ξενοδοχείο, και θα αναβαθμίσει τις ζωές μας, προσφέροντας καθημερινές στιγμές απόλαυσης σε όλους μας.

Ακολουθήστε μας