Craft μπύρα σε κουτάκι: Ποιότητα και καινοτομία

Η Craft όντας η πρώτη μικροζυθοποιία στην Ελλάδα Craft από το 1997, καινοτομεί και πάλι κυκλοφορώντας Craft Lager beer και σε κουτάκια.

Αποτελεί έτσι μία από τις πρώτες μικροζυθοποιίες που χρησιμοποιούν κουτάκια αλουμινίου για να συσκευάσουν εκλεκτές μπύρες μικρής παραγωγής. Είναι μία καινοτομία η οποία όπως θα εξηγήσουμε βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια, καθώς η ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη ιδρυτική μας αξία και προτεραιότητα αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του DNA μας.

Μέχρι πρότινος οι παραγωγοί και οι φίλοι της εκλεκτής μπύρας περιορισμένης παραγωγής απέφευγαν το κουτάκι λόγω της μεταλλικής γεύσης που άφηνε και υποβάθμιζε την τελική γεύση της μπύρας.  Οι καινοτομίες όμως στον χώρο της τεχνολογίας τροφίμων έλυσαν οριστικά το πρόβλημα αυτό. Τα κουτάκια αλουμινίου από ποιοτικούς κατασκευαστές, όπως αυτά που επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε, έχουν εσωτερικά μία εξαιρετικά λεπτή επίστρωση ειδικού υδρόφιλου πολυμερούς το οποίο είναι κατάλληλο για τρόφιμα και λύνει οριστικά το πρόβλημα της γεύσης παρέχοντας 100% γευστική προστασία.

Το πρόβλημα λύθηκε αλλά οι προκαταλήψεις παρέμειναν λόγω συνήθειας. Μόνο τα τελευταία χρόνια λίγες εμβληματικές μικροζυθοποιίες κυρίως στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αντελήφθησαν την πραγματικότητα και ανακάλυψαν και εμπιστεύτηκαν το κουτάκι ως μία εξαιρετική συσκευασία για να διαφυλάξουν την εκλεκτή ποιότητα της μπύρας.  Η Craft με σεβασμό στον καταναλωτή και εμμονή στην ποιότητα και γευστική ανωτερότητα της μπύρας δεν θα μπορούσε να λείψει. Ενστερνίστηκε τη νέα παγκόσμια τάση καθώς τα πλεονεκτήματα όπως θα περιγράψουμε είναι πολλά και ουσιαστικά.

Σε ότι αφορά την γευστική ανωτερότητα της μπύρας, εφόσον λύθηκε οριστικά το πρόβλημα της μεταλλικής γεύσης, το κουτάκι παρουσιάζει μόνο πλεονεκτήματα: Το κουτάκι προφυλάσσει 100% την μπύρα από το φως και ειδικά τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) οι οποίες αλληλεπιδρούν με τον λυκίσκο και παράγουν θειώδη που υποβαθμίζουν γευστικά την μπύρα.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βαρέλι επίσης προφυλάσσει την μπύρα από το φως, το σκούρο καφέ μπουκάλι δίνει ικανοποιητική προστασία ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν με το πράσινο και ειδικά με το διαφανές μπουκάλι μπύρας, ειδικά όταν δεν έχει επεξεργαστεί για να έχει προστασία από υπεριώδεις ακτίνες (UV protection). Παράλληλα το κουτάκι προφυλάσσει αποτελεσματικά την μπύρα και από τον δεύτερο εχθρό της γεύσης, το οξυγόνο. Το οξυγόνο είναι παντού και εμπεριέχεται στον ατμοσφαιρικό αέρα που αναπνέουμε σε ποσοστό πάνω από 20%. Και ενώ για την οργανική ζωή είναι απαραίτητο, είναι ιδιαίτερα επιζήμιο στις συσκευασίες τροφίμων. Η οξείδωση από την παρουσία οξυγόνου στην συσκευασία υποβαθμίζει σημαντικά την γεύση της μπύρας σε βάθος χρόνου η οποία γηράσκει μέσα από σύνθετες οξειδωτικές χημικές αντιδράσεις και χάνει την φρεσκάδα της. Η μεταλλική σύσταση στο κουτάκι είναι 100% αδιαπέραστη από τον ατμοσφαιρικό αέρα ακόμα και σε επίπεδο μορίων, ενώ το γυαλί και ειδικά το πλαστικό PET παρέχουν μικρότερη προστασία καθώς δεν είναι πλήρως αδιαπέραστα υλικά. Παράλληλα σχεδόν εκμηδενίζεται ο αέρας που μπαίνει στο κουτάκι κατά την διαδικασία κυτιοποίησης στην παραγωγή σε αντίθεση με άλλες μορφές συσκευασίας.  Η απόλυτη προστασία της μπύρας από φως και οξυγόνο που προσφέρει το κουτάκι οδηγεί σε γευστική υπεροχή και διατήρηση της φρεσκάδας της μπύρας στο κουτάκι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το κουτάκι είναι πολύ πιο οικολογικό καθότι το αλουμίνιο είναι πολύ ελαφρύτερο και πλήρως ανακυκλώσιμο επ’ άπειρον. Πράγματι το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται για τα κουτάκια προέρχεται σε ποσοστό πάνω από 75% από ανακύκλωση.  Επίσης η κατά πολύ ελαφρύτερη συσκευασία και η καλύτερη δυνατότητα στοίβαξης που δίνει το κουτάκι λόγω σχήματος μειώνουν τον μεταφορικό φόρτο με πολύ σημαντικές μειώσεις στο τελικό αποτύπωμα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Το κουτάκι έχει αγαπηθεί από το καταναλωτικό κοινό επειδή είναι πολύ πιο πρακτικό.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατέχει την μερίδα του λέοντος στα ράφια των super markets.  Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι το μέταλλο είναι καλός αγωγός της θερμοκρασίας σημαίνει ότι το κουτάκι κρυώνει πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερη ενέργεια.  Επίσης πιάνει λιγότερο χώρο στο ψυγείο και λόγω σχήματος είναι πολύ πιο εύκολο και πρακτικό να προσφέρεται σε πολυσυσκευασίες multipack που επιτρέπουν προσφορές όγκου και έχουν αγαπηθεί από το καταναλωτικό κοινό. Έχοντας πολύ μικρότερο συνολικό βάρος και όγκο μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα.  Ακόμα πιο χρήσιμη είναι η ανθεκτικότητα του μετάλλου και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πιθανότητες να σπάσει. Ως εκ τούτου είναι ασφαλές σε συναυλιακούς χώρους, πανηγύρια, beach bars, και σε χώρους με όρθια κατανάλωση μπύρας όπου μπουκάλια ενδέχεται να σπάσουν και το σπασμένο γυαλί μπορεί να προκαλέσει σημαντικά ατυχήματα.  Τέλος, η μεγαλύτερη επιφάνεια εκτύπωσης στο κουτάκι δίνει την δυνατότητα για περισσότερα όμορφα γραφικά που υπογραμμίζουν και ολοκληρώνουν την καταναλωτική εμπειρία.

Πέρα όμως από τα τεχνικά πλεονεκτήματα της συσκευασίας, ύψιστη σημασία έχει η ποιότητα του αρχικού προϊόντος.  Μία μαζική και αδιάφορη μπύρα θα προστατευθεί στο κουτάκι αλλά δεν πρόκειται να βελτιωθεί.  Η Craft εδώ καινοτομεί και πάλι.  Πιστή στην φιλοσοφία της παρουσιάζει μπύρες ευκολόπιοτες μεν, με εξαίρετη ποιότητα και πλούσια γεύση και άρωμα δε. Οι μπύρες lager οι οποίες πρωταγωνιστούν παγκοσμίως παράγονται με βυθοζύμες που ζυμώνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και απαιτούν περισσότερο χρόνο ζύμωσης.  Επειδή οι βυθοζύμες μεταβολίζουν περισσότερο τα ζυμώσιμα σάκχαρα αφήνουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο σώμα και γευστική πυκνότητα σε σχέση με τις ale αλλά προσδίδουν πολύ υψηλότερη γευστική σαφήνεια και καθαρότητα, γεγονός που τις κάνει πιο ευγενείς, ραφιναρισμένες, ευκολόπιοτες και αγαπητές από το ευρύ κοινό.  Και όπως και σε κάθε άλλη κατηγορία υπάρχουν και εδώ οι μαζικές αδιάφορες lager, και οι ποιοτικές lager με ανώτερη γευστική προσωπικότητα.  Η Craft Lager beer που θα βρείτε στο κουτάκι δεν είναι άλλη μία αδιάφορη μαζική ξανθιά lager που πίνεται μόνο σαν καλοκαιρινό αναψυκτικό. Είναι μία σύνθετη καστανόξανθη μπύρα με πλούσιο σώμα από 5 διαφορετικού τύπους βύνης το οποίο ισορροπεί με εκλεκτά αρώματα τριών ευγενών ποικιλιών λυκίσκου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και απολαυστικό για όλους και για όλες τις εποχές του χρόνου.  Και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στον καταναλωτή και στις ανάγκες του καθώς οι μπύρες μας και στο κουτάκι προσφέρονται σε μία σωστή και τίμια τιμή για την προσφερόμενη ποιότητα, μία τιμή που δεν προβληματίζει. Επειδή η καλή Craft μπύρα είναι για όλους και πρέπει να απολαμβάνεται από όλους.

 

Εις υγείαν λοιπόν, και με κουτάκι!...

Ακολουθήστε μας