Ο κόσμος της Lager και η Craft Lager

Lager στα Γερμανικά σημαίνει αποθήκευση. Οι ζυθοποιοί της Νότιας Γερμανίας πρώτοι ανακάλυψαν και δούλεψαν με μαγιές lager από την οικογένεια μαγιάς «ζαχαρομύκητας pastoranius». Σύντομα ανακάλυψαν ότι αυτές οι μαγιές δρουν πιο αργά αλλά και πιο ολοκληρωμένα, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, και ζυμώνουν στον πυθμένα. Χρειαζόταν λοιπόν να αποθηκεύσουν (lager) την μπύρα για να ζυμώσει και να ωριμάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε δροσερά μέρη όπως σπηλιές και υπόγεια. Με την ανακάλυψη της βιομηχανικής ψύξης οι μπύρες αυτές απογειώθηκαν.

Το βασικό χαρακτηριστικό των lager είναι η καθαρότητα και η σαφήνεια στη γεύση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαγιές lager μεταβολίζουν περισσότερα σάκχαρα κατεβάζοντας την τελική πυκνότητα του ζυθογλεύκους. Έτσι παράγονται μπύρες με πιο ήπιο σώμα αλλά περισσότερο ραφιναρισμένες. Η φυσική διαδικασία της ζύμωσης και της ωρίμανσης μίας lager διαρκεί  τουλάχιστον ένα μήνα για να κάνει η μαγιά σωστά τη δουλειά της και να γίνει φυσική ωρίμανση, ενώ μία ale μπορεί να είναι έτοιμη σε 20 μέρες ή και λιγότερο.

Οι μπύρες lager είναι μία τεράστια οικογένεια και περιλαμβάνουν τύπους και παραλλαγές όπως Helles, Pilsner, Dunkel, Bock, Marzen, Vienna, Octoberfestbier, Amber, Spezial, Swarzbier, Rauchbier κλπ. Η μαγιά lager μεταβολίζει σε μεγάλο βαθμό τα σάκχαρα και δίνει στον ζυθοποιό την δυνατότητα να πειραματιστεί με τις πρώτες ύλες και να δημιουργήσει όπως ο ζωγράφος δημιουργεί σε έναν άδειο καμβά. Έτσι έχουμε παραλλαγές lager όπου βγαίνουν στο προσκήνιο πρώτες ύλες όπως ο λυκίσκος (pilsner), το σώμα βύνης (Vienna), οι ψημένες καραμελωμένες σκούρες βύνες (dunkel), οι καπνιστές βύνες (rauch) ή απλώς η φυσική απαλή γλυκύτητας της ξανθιάς βύνης (helles).

Οι lager είναι οι πιο διαδεδομένες μπύρες παγκοσμίως λόγω της ραφιναρισμένης γεύσης τους. Οι μεγάλες ζυθοποιίες επικεντρώθηκαν στις lager για να παράγουν ευκολόπιοτες μαζικές μπύρες.

Πολλές μικροζυθοποιίες αρχικά επικεντρώθηκαν στις ale σαν αντίδοτο στην μαζικοποίηση μέχρι που … ορισμένες ανακάλυψαν τον μαγικό κόσμο της lager. H Samuel Adams που ήταν η πρώτη μπύρα που ενέπνευσε την επανάσταση της μικροζυθοποιίας στην Αμερική ήταν μία Vienna style lager. Και άλλες μικροζυθοποιίες σταδιακά αγκάλιασαν την κατηγορία  και άρχισαν να πειραματίζονται και να παρουσιάζουν lager με πιο έντονη προσωπικότητα όπως εξελιγμένες pilsners και hoppy lagers με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου. 

Εμείς στην Craft αγαπάμε και σεβόμαστε τις μπύρες lager. Είναι και θα παραμείνει η μεγαλύτερη κατηγορία μπύρας παγκοσμίως και έχει αγαπηθεί από δισεκατομμύρια κόσμου για την ραφιναρισμένη γεύση της. Μία lager δεν είναι από την φύση της μαζική αλλά μπορεί να γίνει όσο ενδιαφέρουσα θέλει το ζυθοποιείο να την κάνει.  Η γευστική καθαρότητα που αφήνουν οι βυθοζύμες αποτελεί την βάση για να φτιαχτούν ευγενείς μπύρες υψηλής ποιότητας. 

Πάνω σε αυτή την βάση δημιουργούμε παρουσιάζοντας την Craft Lager, μία μπύρα με ραφιναρισμένη γεύση που χαρακτηρίζει τις lager αλλά και με την έντονη προσωπικότητα που αποφασίσαμε να της δώσουμε.

Αναπτύξαμε την συνταγή της Craft Lager παίρνοντας στοιχεία από παραδοσιακές συνταγές amber lager και καινοτομώντας με την χρήση πρώτων υλών για να δώσουμε ιδιαίτερη και εξελιγμένη γευστική προσωπικότητα.  Χρησιμοποιούμε 5 είδη βύνης που εξισορροπούμε ιδανικά με 3 είδη λυκίσκων από τις ποικιλίες Perle, Tradition, και Saphir. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό και καινοτόμο.  Μία καστανόξανθη lager που πίνεται εύκολα αλλά έχει συγχρόνως έντονο, ισορροπημένο γευστικά προφίλ.  Γεύεται κανείς την γήινη υφή των δημητριακών αρωματισμένη από εκλεκτά αρώματα ευγενών ποικιλιών λυκίσκου ενώ η βυθοζύμη lager που χρησιμοποιούμε έχει κάνει καλά τη δουλειά της.  Η φυσική ανθράκωση μεταφέρει τα αρώματα και ολοκληρώνει την απόλαυση. Αφήνουμε την μπύρα να ζυμώσει και να ωριμάσει για 6 εβδομάδες χωρίς βιάση.

Το αποτέλεσμα: Μία απολαυστική καστανόξανθη lager για όλες τις ώρες που αποτελεί φόρο τιμής στους πρωτεργάτες ζυθοποιούς που έκαναν lagering στις σπηλιές, και στην μεγαλύτερη οικογένεια μπύρας στον πλανήτη.

Ακολουθήστε μας