Είναι άραγε η μπύρα στην Κουλτούρα των Ελλήνων;

Η μπύρα, το δροσιστικό ποτό που έχει συνδεθεί με τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, έχει τις ρίζες της στον Ελλαδικό χώρο από την εποχή του βασιλιά Όθωνα, όταν μαζί του ήρθαν στην χώρα μας Βαυαροί και ήθελαν να απολαύσουν το εθνικό τους ποτό.

Αρχικά, οι Έλληνες θεωρούσαν τη μπύρα ένα υποδεέστερο αλκοολούχο ποτό και δεν γνώριζαν ότι η ήπια κατανάλωσή της θα μπορούσε να έχει και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία τους.

Με το πέρασμα του χρόνου και σταδιακά, οι Έλληνες καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες μπύρας και συνοδεύουν καθημερινά το φαγητό τους με την κατάλληλη ποικιλία μπύρας που θα απογειώσει τη γεύση του στον ουρανίσκο τους. Ως προϊόν λοιπόν γαστρονομικού ενδιαφέροντος, η μπύρα, ένα προϊόν με χαρακτηριστικά έντονη εποχικότητα κατανάλωσης, έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει στην κουλτούρα των Ελλήνων τη θέση που πραγματικά της αξίζει. Μάλιστα, το 2003, ανακηρύχθηκε ως το φθηνότερο αλκοολούχο ποτό της χώρας μας, γεγονός βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει την ποιότητά της και τις διαστάσεις εξέλιξης που μπορούν να υπάρξουν στο κλάδο από επιχειρήσεις που έχουν ξεφύγει από την μαζική παραγωγή και στοχεύουν στην παρασκευή μπύρας με ξεχωριστή ταυτότητα που θα ταιριάζει στις ‘‘ψαγμένες’’ πια επιλογές των Ελλήνων.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη τάση ανάπτυξης της μικροζυθοποιΐας, της παραγωγής μπύρας με το μεράκι των Ελλήνων παραγωγών, κάτι το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό για την ανάπτυξη της κουλτούρας των Ελλήνων σχετικά με την κατανάλωση μπύρας. Η εξέλιξη αυτή, έγκειται στο γεγονός ότι η μικρή παραγωγή μπορεί να προσφέρει μεγάλη ποικιλία, ξεχωριστές γεύσεις και μοναδικά αρώματα από αγνές πρώτες ύλες. Αυτό άλλωστε είναι και εκείνο που αναζητά ο Έλληνας στην μπύρα που θα επιλέξει να έχει στο τραπέζι του, φεύγοντας πλέον από την επιλογή μιας τυποποιημένης μπύρας.

Την επανάσταση στη μικρή ελληνική ζυθοποιΐα πραγματοποίησε το 1997 η Craft, που δημιούργησε τα πρώτα εστιατόρια-ζυθοποιεία και την πρώτη πρότυπη βιομηχανική εγκατάσταση μικροζυθοποιίας στην Αθήνα, και έχει στην φιλοσοφία της να παράγει μπύρα με υψηλές προδιαγραφές, πλούσια γεύση και ποιότητα, καθώς στην Craft, η μπύρα παράγεται με τόση αγάπη και πάθος ώστε, να αποκτήσει πρωτεύουσα θέση στην κουλτούρα των Ελλήνων. Επιλέγονται προσεκτικά οι πρώτες ύλες, βύνη κριθαριού, λυκίσκος και μαγιά ώστε το αποτέλεσμα της γεύσης να είναι μοναδικό, συνδυάζοντας την παραδοσιακή συνταγή με νέες γευστικές εμπειρίες.

Στις μέρες μας, έχοντας πια απομακρυνθεί από τη λογική της «κλασσικής» ξανθιάς lager μπύρας, που οι Έλληνες αναζητούσαν τα προηγούμενα χρόνια, η Craft Μicrobrewery φέρνει μια ποικιλία φρέσκιας μπύρας, που περιλαμβάνει την Craft Pilsner, μια πραγματική «σαμπάνια» μπύρας, την Craft Athens Lager, με έμπνευση από την πόλη μας, την Craft Weiss, μία αφιλτράριστη αρωματική σταρόμπυρα, και την Craft Dry Pale, με ντελικάτες νότες από κορυφαίες ποικιλίες λυκίσκου.

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, μια δροσιστική φρέσκια μπύρα με πλούσια γεύση και εκλεπτυσμένο άρωμα είναι σίγουρα αυτό που χρειάζεσαι. Μπορείς λοιπόν να επιλέξεις την CraftBeer που σου ταιριάζει και να την απολαύσεις στην πόλη ή στη θάλασσα, μόνος ή με παρέα κάτω από τον ελληνικό ουρανό! Σε προκαλούμε να τη δοκιμάσεις!

Ακολουθήστε μας