Craft India Pale Ale (IPA)

Η Βρετανική ζυθοποιία Bow Brewery του πρωτοπόρου ζυθοποιού George Hodgson ήταν από τις πρώτες ζυθοποιίες που έκαναν εξαγωγές μπύρας στις τότε Βρετανικές αποικίες της Ινδίας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το εμπόριο γινόταν από την πανίσχυρη εταιρία Ανατολικών Ινδιών British East India Co. που ήλεγχε το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου από και προς την Ινδία μέχρι το 1858. Σε αυτή την περίοδο που δεν είχαν ακόμα αναπτυχθεί μέθοδοι σταθεροποίησης ή παστερίωσης της μπύρας, οι πρωτοπόροι ζυθοποιοί γρήγορα ανακάλυψαν ότι μπύρες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και με άφθονο λυκίσκο -που δρούσε ως φυσικό συντηρητικό - κατάφερναν να αντέξουν το μακρύ θαλάσσιο ταξίδι προς την Ινδία.  Η απόσταση του ζυθοποιείου στα 2 μίλια από τις αποβάθρες φόρτωσης και οι 18μηνες πιστώσεις που έδινε ο Hodgson στους εμπόρους απογείωσαν τις εξαγωγές. Και εγένετω India Pale ale (IPA), μία παραλλαγή της Pale ale με ψηλότερο αλκοόλ και άφθονο λυκίσκο προορισμένη για εξαγωγές στην Ινδία.  Άλλες ζυθοποιίες της περιοχής του Essex. Middlesex και Burton όπως η Bass, η Salt και η Allsopp ακολούθησαν την ίδια λογική για εξαγωγές στην Ινδία βρίσκοντας εξαγωγική διέξοδο σε μία περίοδο που οι εξαγωγές μπύρας σε άλλα Ευρωπαϊκά λιμάνια είχαν γίνει δύσκολες λόγω του Ναπολεωνικού θαλάσσιου αποκλεισμού.

Οι μπύρες IPA σχεδιάστηκαν μεν αρχικά για εξαγωγές στην Ινδία αλλά η πλούσια γεύση τους λόγω του εξτρά λυκίσκου τις έκαναν αναγνωρίσιμες, σημαντικά διαφοροποιημένες και αρκετά δημοφιλείς στην Μεγάλη Βρετανία.  Με τον καιρό όμως ο τύπος ξεχάστηκε καθώς επικράτησαν πιο εμπορικές ξανθές μπύρες με χαμηλότερο αλκοόλ και ποσοστό λυκίσκου. Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα και την επανάσταση της σύγχρονης μικροζυθοποιίας που ξεκίνησε από την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.  Οι πρωτοπόροι ζυθοποιοί τότε πειραματίστηκαν με νέες πρώτες ύλες και εξελιγμένους νέους τύπους λυκίσκους αλλά είχαν σταθερά το ένα μάτι στην πλούσια και μακραίωνη παράδοση της ευρωπαϊκής ζυθοποιίας από την οποία αντλούσαν αστείρευτη έμπνευση αναβιώνοντας αξιόλογες αλλά ξεχασμένες ποικιλίες.  Έτσι ανακάλυψαν και αναβίωσαν τις Βρετανικές IPA του 19ου αιώνα συνδυάζοντας τις παλιές συνταγές με νέες έντονα αρωματικές ποικιλίες λυκίσκου της περιοχής των Βορειοδυτικών Πολιτειών, και κυρίως της πολιτείας Washington.  Η ζυθοποιία Yakima ήταν από τις πρώτες που παρουσίασαν Αμερικάνικες IPA με την χρήση των νέων τότε ποικιλιών λυκίσκου Cascade και Chinook από την Yakima της πολιτείας Washington, μία περιοχή με κλίμα καταπληκτικό για καλλιέργεια λυκίσκου, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σηάτλ.

Οι νέες IPA που συνδύαζαν παραδοσιακά στοιχεία με τους εξαιρετικούς νέους Αμερικάνικους λυκίσκους έγιναν αμέσως ανάρπαστες και δημιούργησαν μία εντυπωσιακή νέα κατηγορία την οποία αμέσως αγκάλιασαν οι νέοι μικροζυθοποιοί.  Οι πειραματισμοί με νέους και παλιότερους λυκίσκους έδιναν και έπαιρναν.  Είχαμε και έχουμε μία αληθινή κοσμογονία με την χρήση μονοποικιλιακών λυκίσκων ή χαρμανιών λυκίσκων που περιλαμβάνουν ποικιλίες όπως Centennial, Amarillo, Simcoe, Mosaic, Citra, Cascade, Columbus, El Dorado, Chinook, Galaxy, Motueka, Nelson Sauvin, Idaho. Η ιστορία της εξέλιξης της IPA έγινε συνώνυμη με την ιστορία της εξάπλωσης της μικροζυθοποιίας που αγάπησε και πρωτοστάτησε στο δημιουργικό παιχνίδι με τους νέους λυκίσκους σε αντίθεση με τα μεγάλα εργοστάσια που προωθούσαν κλασσικές συνταγές και δεν έδειχναν προθυμία για πειραματισμό.  Συνεχής πειραματισμός, έντονη προσωπικότητα λυκίσκων, εξαιρετικά αρώματα, έντονη αλλά απολαυστική πικράδα ήταν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εξέλιξης της ποικιλίας.  Συνήθως οι IPA ήταν καστανές με ανεβασμένο αλκοόλ γύρω στα 6-7% και άφθονη αρωματική πικράδα αλλά ο διαρκής πειραματισμός οδήγησε σε πολλές άλλες ενδιαφέρουσες παραλλαγές.  Η κατηγορία έγινε καμβάς για δημιουργικές συνθέσεις και διευρύνθηκε με αξιολογότατες παραλλαγές και υποκατηγορίες όπως Double, Triple και Imperial IPA (με ακόμα περισσότερο αλκοόλ και εντονότερη αρωματική πικράδα από άφθονο λυκίσκο), Session IPA (πιο ήπια με λιγότερο αλκοόλ), Brut IPA (με καθαρή ξηρή γεύση), White IPA (συνδυασμός IPA με Βέλγικη σταρόμπυρα Witbier), Single-hopped IPA (μονοποικιλιακού λυκίσκου), dry-hopped IPA (με προσθήκη λυκίσκου στην ζύμωση ή στην ωρίμανση), αλλά και γεωγραφικές ποικιλίες με σημαντικότερες την New England IPA (NEIPA) με χαρακτηριστική νεφελώδη εμφάνιση και απολαυστική κρεμώδη υφή, την  West Coast IPA, την East Coast IPA, την Belgian IPA, την British IPA κλπ.

Εμείς στην Craft εμπνευσμένοι από την καταπληκτική αναβίωση της ιστορικής αυτή μπύρας είμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που φτιάξαμε India Pale Ale στο μικροζυθοποιείο Χαλανδρίου το 1997.  Χρησιμοποιήσαμε την πρώτη φορά αμερικάνικο λυκίσκο Cascade με εξαιρετικά αποτελέσματα.  Από το μακρινό 1997 μέχρι σήμερα όμως η τεχνολογία του λυκίσκου έχει εξελιχθεί και είχαμε την εισαγωγή νέων εξαιρετικών ποικιλιών λυκίσκου, ορισμένες από τις οποίες δίνουν απίστευτα αποτελέσματα στην κατηγορία της IPA.  Για την νέα μας IPA που κυκλοφορήσαμε τον Φεβρουάριο του 2022 χρησιμοποιήσαμε ως αρωματικούς λυκίσκους ένα δυνατό κοκτέιλ από αμερικάνικους λυκίσκους Simcoe, Mosaic και κυρίως Citra που δίνει ένα απολαυστικό χαρακτηριστικό άρωμα εσπεριδοειδών.  Η αρωματική πικράδα από τους εκλεκτούς αμερικάνικους λυκίσκους ισορροπεί τέλεια με το πλούσιο σώμα από Ελληνικές βύνες ενώ το αλκοόλ είναι στα 6%, λίγο ψηλότερα από τις υπόλοιπες μπύρες Craft.  Η νέα μας IPA αποτίει φόρο τιμής στους πρωτοπόρους ζυθοποιούς του 19ου αιώνα που με πενιχρά τεχνολογικά μέσα σχεδίασαν καταπληκτικές μπύρες. ενισχυμένες σε λυκίσκο και αλκοόλ ώστε να αντέχουν το μακρύ ταξίδι προς την Ινδία, δημιουργώντας έτσι μία ιδιαίτερη εξαιρετική κατηγορία που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη από τους σύγχρονους μικροζυθοποιούς.  Οι ιστορικές India Pale Ale μας έδωσαν την ζωτική έμπνευση για την νέα μας δημιουργία Craft IPA που σας προσκαλούμε να απολαύσετε, και πίνοντάς την ίσως να συνεπαρθείτε από τα εξωτικά φρουτώδη αρώματα των νέων λυκίσκων και να φτάσετε νοερά ως τα πολύβουα λιμάνια της Ινδίας του 19ου αιώνα…

Ακολουθήστε μας