Βαρελίσια Μπύρα: Ολική Επαναφορά
Τον παλιό καιρό η μπύρα ήταν μόνο βαρελίσια. Τα βαρέλια ήταν ξύλινα και πολλές φορές κοσμούσαν τις ταβέρνες της εποχής στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπως ξύλινα κρασοβάρελα βρίσκαμε στις παλιές Ελληνικές ταβέρνες. Και μπορεί οι παλιές εγκαταστάσεις να μην συγκρίνονται με τις σημερινές σε ότι αφορά την ποιότητα, την ανθράκωση και την ψύξη αλλά η αρχέγονη κουλτούρα της μπύρας χτίστηκε και αγαπήθηκε γύρω από αυτήν την διαδικασία.
Με την τεχνολογική ανάπτυξη εξελίχτηκαν ταχύτατες αυτόματες μηχανές συσκευασίας της μπύρας σε κουτάκι και μπουκάλι. Η μπύρα πλέον σταθεροποιήθηκε, παστεριώθηκε, ανθρακώθηκε και μπορεί να διατηρηθεί και να ταξιδέψει με ασφάλεια μεγάλες αποστάσεις. Το κόστος ανά μονάδα μειώθηκε λόγω του αυτοματισμού και ευνοήθηκε η μαζικοποίηση.
Η βαρελίσια μπύρα (ή draught/draft από το Αγγλικό ρήμα draw που σημαίνει μπύρα «τραβηγμένη» από το βαρέλι) όμως τα τελευταία χρόνια κερδίζει σταθερά έδαφος. Η τεχνολογία της βαρελίσιας μπύρας εξελίχτηκε και τα βαρέλια γίνονται συνήθως από ανοξείδωτο χάλυβα αφήνοντας τα ξύλινα μόνο για ειδικές μπύρες και για μουσεία. Τα ψυκτικά μηχανήματα διασφαλίζουν ψύξη, ανθράκωση και ποιότητα. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Η βαρελίσια μπύρα σε γενικές γραμμές είναι πιο φρέσκια, παστεριώνεται λιγότερο ή καθόλου, κινείται πιο γρήγορα πηγαίνοντας σε επαγγελματίες, προστατεύει αποτελεσματικότερα την μπύρα από το φως και το οξυγόνο, και έχει συνεχή ψύξη και ανθράκωση μέχρι την τελευταία γουλιά σε αντίθεση με τα μπουκάλια και κουτάκια όπου μετά το άνοιγμα η μπύρα ζεσταίνεται και απανθρακώνεται. Επίσης είναι απόλυτα οικολογική ειδικά όταν χρησιμοποιούνται μεταλλικά επαναχρησιμοποιήσιμα βαρέλια.
Πέραν των τεχνικών πλεονεκτημάτων, η βαρελίσια μπύρα αγαπήθηκε καθώς συνδέει την μπύρα με την μακραίωνη ιστορία της και διαιωνίζει, παράγει και εξελίσσει την κουλτούρα του ζύθου. Η μπύρα σερβίρεται από μία βρύση όπως τον παλιό καιρό. Τα ποτήρια κυκλοφορούν γεμάτα, όμορφα, με τον αφρό τους (το λουλούδι της μπύρας όπως ονομάζουν οι Γερμανοί τον αφρό) μέσα στο εστιατόριο, όπως στα καπηλειά του Μεσαίωνα, εμπνέοντας τους ζυθολάτρες. Το βαρέλι δίνει την αίσθηση της αφθονίας, η μπύρα ρέει, φαίνεται ανεξάντλητη, όπως ανεξάντλητη φαίνεται και η ευφορία που δημιουργεί στους θαμώνες. Η βαρελίσια μπύρα στον δημόσιο τόπο κατανάλωσης χτίζει κοινότητες, χτίζει κουλτούρα, σκορπάει χαρά, οδηγεί σε κοινωνικοποίηση πολύ περισσότερο από τις συσκευασμένες μορφές της.
Η Craft πιστεύει απόλυτα και έμπρακτα στην βαρελίσια μπύρα από την ίδρυσή της. Για τα πρώτα πέντε χρόνια από την λειτουργία του εργοστασίου της εμπορευόταν αποκλειστικά βαρελίσια μπύρα. Σήμερα επενδύει σημαντικά σε βαρέλια και εξοπλισμό ντραφτ συνεχίζοντας την ιδιαίτερη έμφαση και αγάπη στο βαρέλι. Αγαπάει την αισθητική της βαρελίσιας μπύρας και πιστεύει απόλυτα στην δύναμη που έχει να χτίσει κουλτούρα μπύρας και κοινότητες γύρω από αυτήν. Και μπορεί η τεχνολογία του βαρελιού σήμερα να διασφαλίζει απόλυτα την ποιότητα και την γεύση αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η σύνδεση με το ένδοξο παρελθόν του αρχέγονου αυτού ποτού που εκφράζει την δημιουργικότητα του ζυθοποιού ως σύγχρονου αλχημιστή και που έχει την ικανότητα να χτίζει κουλτούρα, κοινωνικοποίηση, χαρά, μέθεξη σε αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή την αρχέγονη μυσταγωγία κάνοντας την ζωή ομορφότερη και ουσιαστικότερη.