Craft NEIPA

Ο συνεχής και γόνιμος πειραματισμός με νέα υλικά και νέες διαδικασίες παραγωγής είναι πάντα στο επίκεντρο της μικροζυθοποιίας, και δημιουργεί συνεχώς νέους αξιόλογους τύπους μπύρας.

Έτσι ξεκίνησε η New England India Pale Ale (NEIPA) ως υποκατηγορία της IPA από τον ζυθοποιό John Kimmich στο Vermont το 2004.  Ενώ οι κλασσικές IPA της Δυτικής Ακτής στοχεύουν σε μπύρες με μεγάλη πικράδα και αρωματική πολυπλοκότητα, ο John Kimmich στο μικροζυθοποιείο του Alchemist Brewer στο Waterbury του Vermont έφτιαξε την Heady Topper, μία μπύρα αφιλτράριστη, θολή, χυμώδη, με όψη φυσικού χυμού, που δίνει έμφαση στα αρώματα και όχι στην υπερβολική πικράδα η οποία αρέσει μεν στους μυημένους αλλά απωθεί μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού.

Και εγεννήθη η πρώτη NEIPA ή αλλιώς Hazy IPA, Juicy IPA, ή Vermont IPA!...  Η μπύρα ξεκίνησε μεν ως μία παραλλαγή της IPA αλλά διαδόθηκε και αγαπήθηκε τόσο πολύ που σήμερα αποτελεί αγαπημένη διακριτή κατηγορία.  Οι ζυθολάτρες εντυπωσιάζονται από την αρχή με την όψη της μπύρας που είναι φυσική, θολή, γήινη και λαμπερή.  Στη συνέχεια αναδύονται τα έντονα αρώματα των λυκίσκων που θυμίζουν εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα όπως μάνγκο και passion fruit.  Και όλα αυτά χωρίς την υπερβολική πικράδα που αρέσει σε αρκετούς IPA fans αλλά απωθεί πολλούς ζυθόφιλους.

Η Craft παρουσιάζει το πρώτο της batch Craft NEIPA στην Έκθεση Horeca 2025 ως μία special release μπύρα.  Βύνες σιταριού κριθαριού αλλά και νιφάδες βρώμης δίνουν πλούσιο φυσικό σώμα στην Craft NEIPA.  Πλούσιες ποσότητες από Αυστραλέζικο λυκίσκο Galaxy και Αμερικάνικους λυκίσκους Citra και Mosaic δίνουν εξωτικά αρώματα.  Προσθέτουμε τους λυκίσκους σε μεταγενέστερα στάδια παραγωγής και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μετά τον βρασμό και κατά την ωρίμανση ώστε να έχουμε αυτούσια τα αρώματα καθώς δεν εξατμίζονται τα αιθέρια έλαια όπως εξατμίζονται κατά την διάρκεια του βρασμού.  Επίσης μειώνουμε την πικράδα καθώς δεν ισομερίζονται τα άλφα οξέα των λυκίσκων στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Με την τεχνική dry & late hopping μεγιστοποιούμε τα αρώματα και κρατάμε την πικράδα σε διακριτικά επίπεδα.  Το πυκνό σώμα της αφιλτράριστης μπύρας και το ξανθό-πορτοκαλί γήινο φυσικό χρώμα ολοκληρώνουν την αισθαντική απόλαυση.

Καινοτομούμε παρουσιάζοντας μία πρωτότυπη συνταγή, μία δική μας δημιουργική σύνθεση που εμπνέεται από τους πρωτεργάτες ζυθοποιούς– τους Άγγλους που έφτιαξαν τις πρώτες IPA για το ταξίδι στην Ινδία, τους Αμερικάνους της Δυτικής Ακτής που ξαναζωντάνεψαν την κατηγορία IPA μετατρέποντάς την σε έναν καμβά δημιουργικότητας με την χρήση των νέων λυκίσκων, και τους ζυθοποιούς της Ανατολικής Ακτής που έφτιαξαν τις πιο γήινες, ήσυχες και απολαυστικές ΝΕΙΠΑ. Η μικροζυθοποιία είναι μία αέναη πορεία δημιουργίας, καινοτομίας και στην Craft είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σε αυτή την παγκόσμια κοινότητα και ενστερνιζόμαστε απόλυτα τις πανανθρώπινες αξίες της δημιουργικότητας και της ελεύθερης έκφρασης.  Εις υγείαν λοιπόν με ένα ποτήρι Craft NEIPA σε μία πρωτότυπη συνταγή μας που θα πρωτοδεί το φως της μέρας στην Horeca 2025. Σας καλούμε να την απολαύσουμε μαζί!...

 

Ακολουθήστε μας